Volg je ons al?

Wat is de verhuiskostenvergoeding?

De verhuiskostenvergoeding is een tegemoetkoming die je kan helpen bij het dekken van de kosten die komen kijken bij een verhuizing. Dit kan variëren van kosten voor het inschakelen van een verhuisbedrijf tot het tijdelijk opslaan van je meubels of het verven van muren in je nieuwe woning. Deze vergoeding is bedoeld om de financiële lasten van een verplichte verhuizing te verlichten, bijvoorbeeld als je door renovatie je huis moet verlaten of als je vanwege medische redenen moet verhuizen. 

Hoeveel bedraagt de verhuiskostenvergoeding in 2024?

Hoeveel verhuiskostenvergoeding in 2024 je krijgt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. De wettelijke verhuiskostenvergoeding bedraagt voor huurders die gedwongen moeten verhuizen vanwege bijvoorbeeld renovatie minimaal € 6.863 (dit bedrag wordt jaarlijks aangepast). Dit bedrag is wettelijk vastgelegd en geldt als een minimale vergoeding voor huurders. In sommige gevallen kan de verhuurder of gemeente besluiten om een hoger bedrag toe te kennen, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de verhuizing waar je mee te maken hebt. 

Heb ik recht op een verhuiskostenvergoeding?

Niet iedereen heeft automatisch recht op een verhuiskostenvergoeding. Er zijn specifieke criteria waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen. Als je gedwongen moet verhuizen vanwege een renovatie, sloop, of andere ingrijpende werkzaamheden aan je huurwoning, dan heb je recht op de wettelijke verhuiskostenvergoeding. Ook als je door gezondheidsredenen moet verhuizen en hiervoor een Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) indicatie hebt, kun je in aanmerking komen voor een Wmo-verhuiskostenvergoeding. Het is belangrijk om zelf bij je verhuurder, gemeente of woningcorporatie te informeren of je in jouw situatie recht hebt op een verhuiskostenvergoeding. 

Wat valt onder de verhuiskostenvergoeding?

De verhuiskostenvergoeding dekt verschillende kosten die komen kijken bij een verhuizing. We hebben hieronder voor je op een rijtje gezet welke kosten zoal vergoed worden: 

  • Het inhuren van een verhuisbedrijf
  • Het huren van een verhuiswagen of aanhanger
  • Kosten voor tijdelijke opslag van je inboedel
  • De aanschaf van nieuwe vloerbedekking, gordijnen of andere woninginrichting
  • Kleine aanpassingen in je nieuwe woning, zoals schilderwerk of het ophangen van lampen
  • Eventuele kosten voor het opzeggen van oude en aansluiten van nieuwe contracten (bijvoorbeeld voor internet of energie)

Het is belangrijk om te weten dat de verhuiskostenvergoeding alleen de noodzakelijke kosten dekt. Extra luxe-uitgaven, zoals de aanschaf van designmeubels, vallen hier niet onder.

Hoeveel is de verhuiskostenvergoeding WMO?

Als je vanwege gezondheidsredenen moet verhuizen, kun je mogelijk aanspraak maken op een WMO-verhuiskostenvergoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wordt bepaald door de gemeente waar je woont. De vergoeding kan dus variëren en wordt in sommige gevallen volledig vergoed, terwijl in andere gevallen slechts een deel van de kosten wordt gedekt. De gemeente kan je precies vertellen op hoeveel WMO-verhuiskostenvergoeding je recht hebt. Check dit dan ook bij je eigen gemeente. Benieuwd hoe je een verhuiskostenvergoeding aanvraagt? Hieronder lees je meer.

Zo vraag je een verhuiskostenvergoeding aan bij de gemeente 

Wil je een verhuiskostenvergoeding aanvragen? Dan is het handig om dit op tijd te doen. Voor de wettelijke verhuiskostenvergoeding neem je contact op met je verhuurder of woningcorporatie. Voor een Wmo verhuiskostenvergoeding dien je een aanvraag in bij de gemeente waar je woont. Stuur bij een aanvraag direct alle benodigde documenten en kostenoverzichten mee. Dit versnelt het proces. 

Ben je bezig met het plannen van je verhuizing? Vergeet dan niet om tijdig je adreswijziging door te geven. In dit artikel lees je hoe je dat in drie stappen regelt. Ook kun je gebruikmaken van onze handige verhuischecklist om je verhuizing soepel te laten verlopen.

Vraag gratis 3 offertes aan

Vind hier de Erkende Verhuizer die bij jouw verhuizing past!

De 4 garanties van Erkende Verhuizers

Icon euro 1
Garantiecertificaat
(tot €100.000,- verzekerd)
Icon garantie 2
Verhuis- en aanbetalingsgarantie
Kwaliteitstandaarden 3
Opgeleid en
gecertificeerd personeel
Icon weegschaal 4
Recht op onafhankelijke geschillencommissie met nakomingsgarantie