Opmars woningmarkt nog niet ten einde

De huizenprijzen en het aantal verkopen van huizen blijven in de lift zitten. Mensen hebben nog steeds het gevoel dat huizen goedkoop zijn en ook is de rente nog erg laag, waardoor mensen denken dat ze nu hun slag moeten slaan omdat de rente weer omhoog kan gaan.


Stijgende verkoopprijzen van huizen

Wat volgens deskundigen ook meespeelt is dat er de laatste tijd meer huizen worden verkocht dan er te koop worden gezet. Het aanbod aan koopwoningen slinkt dus, wat prijsverhogend werkt. Huizenprijzen kunnen dit jaar zelfs iets harder oplopen dan vorig jaar. De betaalbaarheid van huizen zal naar verwachting voor het eerst sinds 2008 iets afnemen. Doordat de huizenprijzen door de bank genomen harder stijgen dan het huishoudinkomen zullen de maandlasten voor kopers dit jaar voor het eerst weer iets duurder uitvallen dan in het voorgaande jaar.


Woningen in recordtijd verkocht

De woningverkopen laten al enige tijd krachtig herstel zien. In 2016 werd een recordaantal huizen verkocht en woningen worden volgens de NVM ook sneller verkocht. De verkooptijd van de gemiddeld verkochte woning in Nederland daalde in een jaar tijd met bijna een kwart tot 78 dagen.