Verhuizen naar het buitenland: waar moet je rekening mee houden?
Internationaal verhuizen brengt al genoeg stress met zich mee. Wil jij je focussen op de emigratie, afscheid nemen en je nieuwe omgeving leren kennen? Laat de operationele kant van de verhuizing dan over aan een internationaal verhuisbedrijf. Zij nemen de verantwoordelijkheid voor een veilig transport van je spullen naar je nieuwe bestemming, eventueel samen met (lokale) partners. Ga je intercontinentaal of overzee verhuizen? Ook dan is dit aan te raden. Hier komt namelijk al snel zeetransport of via het vliegtuig bij kijken. Zo wordt alles snel en efficiënt geregeld.
Als je naar het buitenland gaat verhuizen, moet je een aantal dingen regelen:
Je spullen en meubels op de juiste manier inpakken
Geschikt transport van deur tot deur regelen
Eventuele opslag indien er een tijd te overbruggen is
De juiste in- en uitreispapieren voor je spullen, afhankelijk van het land van bestemming
Verzekering voor je spullen tijdens de verhuizing
Hierbij gaat het dus enkel over de operationele zaken rondom de verhuizing zelf. Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden als je gaat verhuizen naar het buitenland. Denk aan een geldig paspoort, de juiste visa, een rijbewijs, vaccinaties of diploma’s.
Het internationale servicegebied van Verhuizen.nl
De ervaring met internationale verhuizingen van Erkende Verhuizers:
Hoe kies je het juiste internationale verhuisbedrijf?
Het kiezen van het juiste verhuisbedrijf doe je niet zomaar. Het is belangrijk om op een aantal dingen te letten:
De prijs: Zorg dat je minimaal 3 verhuisbedrijven hebt om de kosten en de aangeboden diensten te beoordelen. Hierbij is het makkelijk als elke offerte dezelfde diensten omvat voor een eerlijke vergelijking.
Reviews: Nadat je een betaalbaar verhuisbedrijf hebt gevonden, lees verschillende reviews op platformen zoals Google, Trustpilot en Sirelo om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit en service.
Brancheorganisaties: Bij internationale verhuizingen is extra zekerheid belangrijk. Check of het verhuisbedrijf is aangesloten bij internationale brancheorganisaties zoals FIDI. Zo weet je zeker dat je persoonlijke bezittingen in goede handen zijn tijdens de verhuizing.
De voordelen van een internationaal verhuisbedrijf
Een internationale verhuizer kan je van A tot Z begeleiden bij je internationale verhuizing. Dit gaat veel verder dan puur het vervoeren van je spullen via de weg, zee of lucht:
Regelen van papierwerk rondom de invoer van goederen
Een verhuisbedrijf dat ervaring heeft met buitenlandse verhuizingen neemt de administratieve rompslomp rondom de invoer van goederen voor zijn rekening. Zo hoef je je daar geen zorgen over te maken.
Kennis van wet- en regelgeving
Een ervaren internationaal verhuisbedrijf kent de actuele wet- en regelgeving. Je krijgt altijd advies op maat voor jouw situatie. Zo voorkom je verrassingen aan de grens, zoals het juiste verpakkingsmateriaal per land.
Kennis van de bestemming
De meeste Erkende Verhuizers hebben al vele Europese of intercontinentale verhuizingen uitgevoerd. Zij weten dan ook als geen ander welke aandachtspunten er gelden per land, zoals parkeervergunningen en gunstige laad- en lostijden. Gaat het om een complex geval of zijn er ter plaatse extra handjes nodig? Dan kun je dankzij de samenwerking met lokale partijen kosten besparen!
Altijd standaard verzekerd
Een internationale verhuizing moet verzekerd zijn. Laat je een verhuizing uitvoeren door een Erkende Verhuizer, dan ben je standaard verzekerd tot €100.000 met een garantiecertificaat. Voor speciale gevallen of extra dekking wordt dit besproken en op de offerte gemeld. Het verhuisbedrijf zal je indien nodig ook helpen bij het afsluiten van de verzekering.
De kosten van een internationale verhuizing
Met ruim 1500 offerteaanvragen per jaar weten wij als geen ander dat geen één verhuizing hetzelfde is. Dat is binnen Nederland al zo, laat staan bij een internationale verhuizing. Er zijn verschillende factoren die de prijs van jouw internationale verhuizing bepalen:
De af te leggen afstand: in veel gevallen betaal je per kilometer of per uur. Hoe verder de afstand, hoe hoger de prijs. Toch hoeft een intercontinentale verhuizing niet altijd enorm duur te zijn. Bijvoorbeeld als het verhuisbedrijf samenwerkt met andere partners op bepaalde routes of wanneer jouw spullen er in een andere container bij passen. Bespreek dus altijd deze alternatieven als je een scherpe prijs wil!
De manier van vervoer: over het algemeen is een transport over land goedkoper dan een transport over zee of zelfs via de lucht. Zo is een verhuizing binnen Europa dus vaak goedkoper dan wanneer je naar een ander werelddeel, zoals Amerika, Afrika of Azië gaat verhuizen.
Hoeveelheid inboedel: sommige mensen nemen enkel persoonlijke bezittingen mee, terwijl anderen ook graag hun huidige meubels willen meenemen. Een verhuizing gaat vaak per volume (in m3), dus logischerwijs is een verhuizing met een groter volume duurder.
De gewenste diensten: een internationale verhuizer kan ook je spullen komen inpakken, monteren of tijdelijk opslaan. Dit heeft wel een meerprijs bovenop het transport zelf. Check dus altijd of deze diensten in de totaalprijs zijn meegenomen of dat je deze nog zelf moet op te tellen bij het bedrag op de offerte.
Omdat deze factoren zo zwaar wegen, wordt een gemiddelde prijs voor een internationaal verhuisbedrijf dus lastig. De beste manier om een nauwkeurige kostenindicatie te krijgen, is door drie gratis verhuisoffertes aan te vragen bij internationale verhuizers. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken.
Checklist verhuizen naar het buitenland
Verhuizen naar het buitenland vergt een goede voorbereiding. Je krijgt te maken met andere wet- en regelgeving, waar vaak veel papierwerk bij komt kijken. Het is dan ook belangrijk om je goed in te lezen en ruim van tevoren te beginnen. Onderstaand overzicht geeft je een leidraad van de belangrijkste formaliteiten en praktische zaken die je niet mag vergeten voor je gaat emigreren:
- Een inreis- en verblijfsvergunning (visum) (indien vereist).
- Een werkvergunning (indien vereist).
- Een (vernieuwd) geldig paspoort.
- Een (vernieuwd) rijbewijs.
- Een internationaal rijbewijs. In veel landen buiten de EU is dit verplicht wanneer je een (motor)voertuig wilt besturen. Je kunt het eenvoudig aanvragen bij de ANWB.
- Verzekeringen: controleer welke verzekeringen je moet omzetten of regelen wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland.
- Vaccinaties: controleer bij de GGD welke inentingen je nodig hebt voor jouw bestemming en vergeet je internationale vaccinatieboekje niet.
- Diploma’s en certificaten: laat ze rechtsgeldig maken voor gebruik in het buitenland. Een gewaarmerkte kopie van je diploma kun je laten maken bij de onderwijsinstelling waar deze is behaald of bij een notaris.
- Verkrijg je normaliter toeslagen van de Belastingdienst? Zet deze op tijd stop.
- Zet ook alle overige, op jouw adres geregistreerde, abonnementen stop.
- Regel je bankzaken op tijd, zodat je ook in je nieuwe thuisland toegang hebt tot je bankrekeningen.
- Regel de verhuizing van je inboedel. Een Erkende Verhuizer gespecialiseerd in internationale verhuizingen kan je hierbij helpen.
- Schrijf je uit bij je huidige gemeente. Dit moet minimaal vijf dagen voor vertrek.
- Vergeet je eigen vervoer niet. Verhuis je met de auto of per boot of vliegtuig? In de laatste twee gevallen is het geen overbodige luxe op tijd je tickets te bemachtigen. Zo ben je zeker van jouw geplande verhuisdatum.