Koelkast verhuizen, waar te beginnen?
Wanneer je nog nooit eerder een verhuizing van een koelkast hebt gedaan, is het logisch dat je nog met enkele vragen zit. Waar moet je beginnen en hoe kun je uiteindelijk de koelkast het beste vervoeren? Aan de hand van een stappenplan waaruit de belangrijkste punten naar voren komen, vertrouwen wij erop al veel vragen weg te kunnen nemen.
Koelkast leeghalen
We beginnen bij het begin. Aangezien je (zeer waarschijnlijk) dagelijks gebruikmaakt van de koelkast, is de kans groot dat er nog diverse etenswaren en drinkwaren in de koelkast staan. Het is verstandig om eerst de gehele koelkast leeg te halen. Niet alleen om te voorkomen dat er dingen kapotgaan, maar ook zodat er zo min mogelijk gewicht getild hoeft te worden. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat je een (tijdelijke) oplossing nodig hebt voor het opslaan van de etenswaren en drinkwaren. Het zou namelijk zonde zijn als je alles weg dient te gooien omdat het gaat beschimmelen of bederven.
Koelkast uitschakelen
Wat veel mensen vergeten, is om ook het vriesvak te ontdooien. Natuurlijk heeft niet iedere koelkast een vriesvak, maar vergeet ook het vriesvak niet te ontdooien in verband met het verplaatsen van de koelkast en het gewicht.
Omdat je niet weet hoelang dit ontdooien kan duren (dit verschilt per vriesvak en koelkast), is het verstandig om tijdig te starten. Nu de koelkast en vriesvak in het geheel leeg zijn, is het een goed moment om de koelkast een goede reinigingsbeurt te geven. Zo kan je op de nieuwe locatie weer gebruikmaken van een frisse koelkast. Er zullen namelijk altijd etensresten of andere vlekken in een koelkast komen tijdens het gebruik ervan.
Heb je geen koelkast met vriesvak maar juist een losse vriezer? Bekijk dan onze pagina vriezer verhuizen.
Koelkast vervoeren
Een vraag die onze Erkende Verhuizers vaak te horen krijgen is: Kan ik mijn koelkast liggend vervoeren? De koelkast kun je het beste in een staande positie vervoeren. Een koelkast bevat namelijk koelmiddel dat op de juiste plaats dient te blijven. Als je de koelkast liggend gaat vervoeren, of te veel kantelt tijdens het tillen, loop je het risico dat dit koelmiddel gaat schuimen.
Als je de koelkast helemaal leeggehaald hebt, is het verstandig om de stekkers van de koelkast vast te maken aan de koelkast met een beetje tape. Zo zit dit in de weg zit met het sjouwen of transporteren en kun je vervelende ongelukjes voorkomen. Zo vergemakkelijk je het proces van de koelkast verhuizen.
Koelkast plat vervoeren
Wanneer je de koelkast schuin of liggend verplaatst, loop je het risico dat de koelkast schade oploopt. Wanneer je op deze manier namelijk de koelkast gaat verhuizen, is het mogelijk dat de olie en vloeistof gaat verplaatsen en daardoor gaat lekken. Als dit gaat gebeuren dan kan het zo zijn dat dit in de compressor terechtkomt. Dit lijdt uiteindelijk tot schade aan je koelkast.
Koelkast aansluiten
Na een goede voorbereiding en een succesvol vervoer naar de nieuwe locatie, is het bijna zover om de koelkast weer aan te kunnen sluiten. Zorg ervoor dat de koelkast thuis ook altijd rechtop blijft staan. Na het vervoeren is het verstandig om nog even te wachten met het aanzetten van de koelkast. Het is slim om de koelkast nog ongeveer 4 uur te laten staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Na het wachten kun je de nieuwe koelkast weer aanzetten en in gebruik nemen.